foto Gies Merxe
Lokaal werken aan duurzamer gedrag
23eStoutenburglezing door Abel Hertzberger
Zondag 3 oktober 2021, 14.30 uur, Brandpunt in Amersfoort
Abel licht de inhoud van zijn lezing als volgt toe: “Ik heb me laten inspireren door vele anderen, zeker door Gandhi en door uitzonderlijke gebeurtenissen in mijn leven. Deze inspiratie geeft richting en visie aan mijn leven. Ik maak daar kleine stukjes van waar. Al gaande heb ik iets geleerd van de krachten in onszelf en in de samenleving die goed dan wel nadelig werken voor samenleving en milieu .
Het leven in een rijke samenleving kent veel dilemma’s die kunnen verlammen, maar ook kunnen versterken als je richting kiest. Zelf handelen naar wat je denkt en weet dat goed is, is al heel wat. Handelen wordt sterker als het samen gaat met focus en strategie.
In de lezing zal ik een aantal uitspraken benoemen en voorbeelden geven die me richting geven in mijn leven.”
Abel Hertzberger woont en werkt samen met Magda van der Ende in “De Expeditie”, een woonhuis en ook centrum voor geweldloze communicatie vlak bij de binnenstad van Amersfoort. Zij werken aan geweldloze verandering in de vorm van trainingen, cursussen, lezingen, het begeleiden van groepen in tijden van spanning en het bemiddelen in conflicten. Een van de projecten vond plaats in Tuzla in Bosnië en Herzegovina, waar Abel en anderen na de schokkende moord op de 7000 Bosnische moslimmannen van Srebrenica in 1995, in contact kwam met weduwen en met hen in gesprek ging.
Ook is hij een van de initiatiefnemers van het Voedselkollektief Amersfoort dat sinds 2011 de lokale, biologische landbouw en voedselsoevereiniteit stimuleert. Dit collectief betrekt groenten, fruit en zuivel rechtstreeks bij regionale boeren binnen 25 km rond Amersfoort. Het collectief telt op dit moment ruim 200 leden en is gevestigd in de WAR.
In 2015 startte hij samen met anderen de Nieuwe Graanschuur, een biologische, verpakkingsarme, streeksupermarkt.
In 2018 begon hij in buitenplaats De Heyligenberg bij het Lockhorsterbos gestart een historische tuin. Hij biedt daar koffie en ander lekkers aan en ook is hij gestart met de eerste (kleine) biologische winkel in Leusden.
De Stoutenburglezing is van 1998 tot en met 2016 jaarlijks georganiseerd vanuit het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg. Een inspirerende spreker reflecteerde daarbij vanuit de eigen discipline op Franciscaanse waarden. In 2017 kwam dit project ten einde en kwam de Stoutenburglezing te vervallen. Gezien het inspirerende karakter van deze lezingen en de grote behoefte aan méér, was er geen alternatief: de draad móest weer opgepakt worden. We zijn blij dat het Brandpunt hiervoor gastvrij onderdak biedt.
Eerdere lezingen werden onder meer verzorgd door Hans Achterhuis, Herman Wijffels en Marianne Thieme.
Van harte welkom!
Agenda
Wanneer: Zondag 3 oktober 2021, 14.30 – 16.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) Waar: Het Brandpunt (oecumenisch kerkgebouw) aan de Laan naar Emiclaer 101 in Amersfoort. Kosten: Vrijwillige bijdrage
Corona:
n het kerkgebouw is voldoende ruimte om met 80 personen meer dan 1,5 m van elkaar te kunnen zitten. Bij binnenkomst worden je de bekende vragen vooraf gesteld. Deelname is uiteraard niet mogelijk in geval van: een of meerdere covid relateerde klachten in de afgelopen 24 uur, isolatie vanwege een positieve test of quarantaine.
Parkeren
Er is voldoen parkeergelegenheid, maar fijn als u met fiets of OV kunt komen. Aanmelden: Stuur een mail naar keesvanwegen@gmail.com met uw naam, mobiele nummer en e-mailadres en met hoeveel personen u komt. Mochten er meer dan 80 personen zich aangemeld hebben, dan kunt u kijken via de stream. Bij opgave wordt u hiervan op de hoogte gesteld.
Vertel ’t verder: Kent u nog meer mensen die belangstelling hebben voor deze lezing? Stuur dit bericht dan gerust door. Meer informatie: Mail of bel Kees van Wegen, keesvanwegen@gmail.com, 06 444 30 138 of Sjef Staps, s.staps@gmail.com, 06 1091 9981.